top of page
Search

Dodies uz zirgu fosiliju muzeju virtuāli

Laikā, kad esam ierobežoti pārvietoties uz muzejiem klātienē, ir laiks apskatīt virtuālās kolekcijas un ar kakao krūzi rokās uzzināt, kādēļ zirgi stāv uz vidējā pirksta.

Floridas muzejs ir pirmais, kas sācis veidot zirgu vēstures muzeju 1992. gadā un jau vairākus gadus tas ir pieejams arī virtuāli. Šajā izstādē apskatāmas 5 sadaļas:


1. Zinātniskie vārdi (nosaukumi)

Šajā sadaļā paskaidrots, kādēļ visi zirgveidīgie zinātniski tiek apzīmēti nevis vienkārši par zirgiem, bet izdalīti to zinātniskie nosaukumi, kas radušies no grieķu un latīņu valodas. Tie palīdz precizēt konkrētus dzīvniekus, kas attiecīgā laikā dzīvojuši un ļauj konkrēti saprast, par kādu dzīvnieku iet runa.


2. Zirga kājas un naga attīstība

Zirgi ir nepārnadži un stāv uz viena pirksta. Ar ilustratīviem piemēriem ir parādīts, kā attīstījusies zirga kājas apakšējā daļa un kur pazuduši pārējie pirksti. Kā arī var apskatīt zirga tuvākos radiniekus pēc zebras un ēzeļa: degunradzi un tapiru.


3. Stratigrāfija

Tā ir ģeoloģijas nozare, kas pēta Zemes garozas slāņu veidošanās vēsturisko secību un izplatību. Šeit var aplūkot, kā rodas fosilijas un cik sen tās radušās.


4. Laika skala

Mūsu Zeme ir ļoti sena, taču bagātīgā dzīvnieku pasaule salīdzinoši ir jauna. Skaistās ilustrācijās attēlota laika spirāle, kurā periodā kādi dzīvnieki attīstījušies. Zīmējumos un papildinošajos rakstos mākslinieki mēģinājuši attēlot, kā varēja izskatīties zirgu priekšteči.


5. Fosilo zirgu galerija

Stratigrāfijas karte, uz kuras var uzspiest un uzzināt vairāk par zirga senčiem. Zirgu skeletu attēli un daudz papildus bildes ar zirgveidīgajiem, kā arī izskaidrojošie teksti ar latīņu nosaukumu skaidrojumu.

Interesants fakts: savvaļas zirgveidīgajiem ir īsas krēpes, savukārt, pieradinātajiem zirgiem ir garas krēpes.

Visi attēli ņemti no muzeja mājaslapas: https://www.floridamuseum.ufl.edu/fossil-horses/

65 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page