top of page
Search

Pirmais zirgs

Jau sen lolots sapnis, jāšanas treniņos iegūta pārliecība vai impulsa vadīts lēmums - pirmā zirga iegāde saistās ar emocijām un tieši tādēļ ir svarīgi izvērtēt racionāli savu spēju uzņemties atbildību par zirgu.


Svarīgākās tēmas, kas jāņem vērā topošajam zirga īpašniekam:

  • Finanses

  • Laiks un atbildība

  • Zināšanu un pieredzes līmenis

  • Vieta zirga turēšanai

  • Atbalsta mehānisms

  • Veterinārās zināšanas

  • Zirga ēdināšana

  • Kur meklēt zirgu un kā izvēlēties


Finanses

Bieži pirmais jautājums, kad cilvēks sāk plānot zirgu ir "Vai es to varēšu atļauties"? Pieredzējušiem zirdzeniekiem atbilde seko apmēram šādi: "Nopirkt zirgu ir lētākais. Uzturēšana un apziņa, ka zirgs dzīvo ilgi, ir tas, kas ir jāņem vērā".

Zirga mūžs vidēji ir 25-30 gadi un katram vecumposmam ir savas finansiālās prasības un ieguldījumi.

  • Uzturs (siens, minerālvielas, graudi, sāls, ūdens)

  • Inventāra izmaksas (lielākie pirkumi ierasti ir sākumā, segli, iemaukti, apauši, kordas, tīrāmās birstes, utt.)

  • Staļļa maksa

  • Veterinārās izmaksas

  • Regulārās "apkopes" izmaksas: kalējs (reizi 5-8 nedēļās), attārpošana (vidēji 2x gadā), zobārsts (1x gadā)

  • Ja zirgs tiek turēts savā stallī, tad jāparedz ganību apsaimniekošanas, staļļa remonta, treniņu laukuma, manēžas un treilera apkopes izmaksas

Jāņem vērā, ka tuvāk galvaspilsētai cenas veterinārajiem pakalpojumiem, stallim un uzturam būs augstākas kā tālāk no galvaspilsētas.

Vidēji: mēnesī zirgs izmaksā ap 200-500 EUR, gadā ap 2000-6000 EUR. Viss ir atkarīgs no zirga veselības stāvokļa, slodzes un tam, vai tiek ieguldīts papildus apmācībā, sacensībās, utt.

Zirga cena? Latvijā hobija jātniekam zirgu var nopirkt budžetā ap 5000 EUR. Cena sadārdzinās, ja zirgam ir pazīstama talantīgu vecāku izcelsme, īpašas pazīmes, potenciāls, šķirne, kā arī tas vai zirgs atrodas Latvijā vai ārzemēs un jāparedz izdevumi zirga transportēšanā. Ja zirga cena ir aizdomīgi zema, iespējams, zirgam ir kādas slēptas vai atklātas veselības problēmas, nav kārtībā dokumenti vai citi būtiski iemesli. Tieši tāpat kā ar visu šajā dzīvē - skopais maksā divreiz un īpaši sāpīgi tas ir zirgu pasaulē. Labāk ieguldīt vairāk līdzekļu kvalitatīvā zirgā nekā visu viņa mūžu maksāt veterināros izdevumos par problēmām, kas bija zināmas jau pie pirkšanas brīža. Zirgu cenas ar katru gadu ceļās un tas ir saistīts ar audzēšanas izmaksu paaugstināšanos un selekcijas darbu.


Laiks un atbildība

Gandrīz visi, kas iegādājušies zirgu, var piekrist, ka tas prasa vairāk laika un rūpes, kā bija plānots. Pat ja liekas, ka morāli esi gatavs, sagatavojies pamatīgākām pārmaiņām, kas iespaidos dzīvi, ikdienu, brīvdienas un pat nakts stundas.

Tas ir iemesls, kādēļ zirgu nav ieteicams pirkt uzreiz, kad ir uzsāktas jāšanas nodarbības, īsā laikā saprotot, ka ir vēlme iegādāties pašiem savu un uz tā mācīties jāt. Savs zirgs prasīs lielu atbildību.

It sevišķi pērkot zirgu bērnam, kurš vēlas jāt, piedalīties sacensībās, bet nav pieejams profesionāls treneris vai zirgkopības speciālists, kas spēs nokonsultēt šādu pirkumu, kad pašiem vecākiem nav pieredzes vai tā ir minimāla. Bieži vien šāds zirgs nokļūst atpakaļ sludinājumu lapās, jo ir kļuvis "agresīvs", "niķīgs", "neklausa". Kad patiesā kļūda ir īpašnieku nespējā saprast zirga vajadzības, iztulkot zirga vēlmes un attiecīgi rīkoties, lai sadarbotos ar zirgu. Šī kļūst par aizvien lielāku problēmu ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs, jo zirgi no lauksaimniecības dzīvniekiem aizvien vairāk tiek ielikti "mīļdzīvnieku" kategorijā un kļūst pieejamāki cilvēkiem bez zirgkopības izglītības vai pieredzes.

Kā noteikt savu zināšanu līmeni? Pierakstaties uz kādu nodarbību pie sertificēta, profesionāla trenera un jau pēc vienas jāšanas nodarbības, jums treneris spēs sniegt savu viedokli par šo tēmu. Ziedojiet šos 25-35 EUR treniņam, un lai tas kļūst par pirmo racionālo ieguldījumu sava zirga iegādē.


Zināšanu un pieredzes līmenis

Kādam tad būtu jābūt zināšanu līmenim? Vai, lai nopirktu zirgu, ir jāiziet kādi kursi un jāsaņem sertifikāts? Diemžēl šobrīd Latvijā nav tādu vadlīniju un zirgu var pirkt jebkurš, kurš sevi novērtē par pietiekoši pieredzējušu. Šādā gadījumā atbildība daļēji būtu jāuzņemas pārdevējam, kurš savu izaudzēto un izloloto zirgu pārdod, novērtējot, vai pircējs tiešām adekvāti spēs uzņemties rūpes par dzīvnieku. Diemžēl bieži vien pārdevējam ir ātri nepieciešama nauda un dzīvnieks tiek pārdots nepiemērotam pircējam.


Taču Latvijā ir vairākas iespējas apgūt ar zirgiem saistītu izglītību un praktiski mācīties jāt pie daudziem sertificētiem treneriem dažādās sporta disciplīnās. Sertificēto treneru saraksts atrodams šeit: Sporta speciālisti.


Kur Latvijā var iegūt ar zirgkopību saistītu izglītību un zināšanas:

1. Bebrenes vispārizglītojošā un profesionālā vidusskola.

* lopkopības tehniķis ar specializāciju zirgkopībā (mācību ilgums 4 gadi vai 1,5 gadi);

* veterinārārsta asistents

2. LLU mūžizglītība, Zirgkopības pamatu kursi

2. LLU Veterinārmedicīnas fakultāte

3. LLU Lauksaimniecības studiju programma, ar iespēju kļūt par ciltslietu zootehniķi

4. LŠZAA, LZB, LJF un individuālo staļļu organizētie kursi (Mītavas zirgu stallī tiek organizēti kursi tieši pirmā zirga iegādei) un semināri, kā arī dažādas starptautiskas interneta platformas un mobilās aplikācijas (apskatījām vienā no iepriekšējiem bloga rakstiem: https://www.mitavaszirgi.com/post/30-dienas-challenge )

5. EQUUS projekts u.c. aktīvu, radošu cilvēku organizēti pasākumi.


Vieta zirga turēšanai

Vai zirgu turēt pie sevis vai īrētā vietā?

Katrai ir savi plusi un savi mīnusi. Ir vērts tos uzlikt uz papīra un parēķināt, lai saprastu, vai braucot uz īrētu vietu nenobrauksiet degvielā vairāk, kā pie sevis uzstādot ganību aploku un nodrošinot nojumi.

NB! atceramies, ka zirgs ir bara dzīvnieks un to nedrīkstētu turēt vienu pašu bez saviem sugas biedriem (nē, aitas, cūkas, kazas neskaitās, zirgam ir jābūt cita zirga vai ponija kompānijai).


Turot zirgu pie sevis, jums jābūt pārliecinātam, ka spēsiet nodrošināt ikdienas aprūpi un būt gataviem celties nakts vidū, ja izdzirdēsiet pakavu dipoņu aiz loga meža virzienā.


Turot zirgu īrētā vietā būtisks ir vienota viedokļa sakritība ar staļļa personāla un īpašnieka izpratni par zirgu uzturēšanu. Ja sākumā uz viedokļu nesakritību pievērsiet acis, problēmas nesamazināsies un laika gaitā visticamāk kļūs par iemeslu staļļa maiņai.

Labs raksts iedvesmai un pārdomām par zirgu turēšanu: http://zirgam.lv/2020/09/18/par-ko-sapno-zirgs/


Atbalsta mehānisms

Sakārtojiet savu kontaktu sarakstu, lai zinātu, kam vajadzības gadījumā zvanīt: veterinārārsts, kalējs, treneris, iespējams, citi draugi, kuriem arī ir zirgi. Nepaļaujaties uz interneta palīdzību, ja jums kaut kas atgadīsies. Plānojiet zirga pirkumu ilgtermiņā un izsveriet visus iespējamos variantus, ar ko vēlēsieties sadarboties vai kam lūgt padomu.


Veterinārās zināšanas

Izvēloties pirmo zirgu, ir jāveic tā saucamais vet čeks, jeb veterinārā pārbaude pirms zirga pirkšanas. Izvēlaties sev uzticamu veterinārārstu un saglabājiet labu kontaktu, lai pēc zirga iegādes veterinārārsts spētu izsekot zirga veselības vēsturei, un attiecīgi slimību vai citu akūtu notikumu gadījumā jau zinātu šo zirgu.

Veiciet regulārus veselības pierakstus un atzīmējiet visus veterināros izmeklējumus, lai, ierodotos ārstam, spētu uzskaitīt pēdējās veiktās manipulācijas un kad tās veiktas.

Iegādājoties zirgu, ir jāmāk sniegt pirmā palīdzība zirgam traumu gadījumā un noteikt biežāko slimību pazīmes. Kā arī vienmēr stallī jābūt pieejamai aptieciņai. Rūpīgi sekojiet līdzi regulāro manipulāciju datumiem un veiciet tās pēc veterinārārsta ieteikumiem. Attārpošana būtu jāveic pēc analīzēm 2x gadā, zobu pārbaude līdz 5 gadu vecumam 2x gadā, pēc 5 gadu vecuma 1x gadā, vakcinācija, asins analīzes, utt.


Zirga ēdināšana

Zirgi ir zālēdāji, kam organisms ir paredzēts baroties līdz pat 18 stundām dienā gandrīz nepārtraukti. Mazām porcijām, bagātām ar kokšķiedru, zemes līmenī. Labi ierīkotos un cilvēku ērtībām projektētos staļļos bieži vien aizmirstas, kas patiesi vajadzīgs pašam zirgam no viņa fizioloģisko vajadzību puses. Zirgu galvenā barība sastāv no rupjās barības (siens, zāle, skābsiens), ūdens, sāls, minerālvielas un nepieciešamības gadījumā spēkbarība (graudi, musli, speciālās barības).

Mūsdienās zirgi lielākoties cieš no aptaukošanās nevis no nepietiekama uztura. It sevišķi Latvijas apstākļos, kur mūs daba apveltījusi ar salīdzinoši leknu un uzturvielām bagātu zāli, kas pieejama ganībās no maija līdz oktobrim.


Kur meklēt zirgu un kā izvēlēties

Tad, kad ir akurāti novērtēts savs zināšanu līmenis un spēja uzņemties atbildību, var sākt ļauties fantāzijai un vēlmju lidojumam: kādu šķirni gribētos, kādu izskatu, krāsu utt. Jābrauc ciemos pie lielākajām un labākajām Latvijas zirgaudzētavām, jāiztaujā zirgu īpašnieki un citi zirgkopības speciālisti, iespējams, ka tas viens īpašais zirgs jau kaut kur gaida, bet nav publiski ielikts sludinājumu portālos.

Portālos ir vērts ielūkoties, lai apzinātu vidējo piedāvājumu un iespējams, atrastu kādu pērli, bet jābūt ļoti uzmanīgiem no negodprātīgiem pārdevējiem, kas slēpj zirgu veselības, vecuma un izcelsmes faktorus.

Zirga iegādi nav jāsasteidz, tas ir rūpīgs un pārdomāts lēmums. Ir vērts pakonsultēties ar LŠZAA un LZB speciālistiem, viņi spēs ieteikt šābrīža aktuālākos staļļus un atbildīgākās zirgu audzēšanas saimniecības.

Zirgu pērkot jāprot novērtēt tā veselības stāvoklis, atbilstība cenai, atbilstība zirga iegādes mērķim, raksturs, un vēl daudz dažādi faktori, kas jāspēj noteikt pašam un ko objektīvi palīdzēs noteikt pieaicinātais veterinārārsts vai kāds cits zirgkopības speciālists.

Latvijas zirgu šķirne:

Latvijas šķirnes zirgu braucamā tipa zirgi ir lieliski kompanjoni, kas derēs hobija jātnieka vajadzībām un ne tikai: https://www.mitavaszirgi.com/post/par-latvijas-zirgu-%C5%A1%C4%B7irni

Latvijas šķirnes sporta tipa zirgi būs piemēroti Latvijā populārajām konkūra vai iejādes disciplīnām. Vairāk info LŠZAA mājaslapā.


Laimīgs zirga īpašnieks

Zirdzenieku sabiedrība kļūst aizvien atvērtāka un viens ar otru dalās pieredzē. Pērkot zirgu, tiek iegūts jauns potenciālo draugu un līdzīgi domājošo loks. Iegādājoties dzīvnieku ir svarīgi parūpēties par visiem drošības un veselības principiem un ievērot zirga vajadzības. Laimīgs zirgs = laimīgs īpašnieks. Lai atbildība nebaida, bet noskaņo nopietni un zirga pirkšana izvēršas par pieredzes bagātu un veiksmīgu notikumu!


Arī mūsu stallis veido sadarbības ar citiem staļļiem, apmainās pieredzē un piedāvā topošajiem zirgu īpašniekiem apmācības. Katram zirga īpašniekam par savu misiju jāpasludina zirgu labturība un veselība par prioritāti. Un tad baudīt sava darba augļus, dodoties izjādē pa mežu, piedaloties sacensībās, sagaidot kumeliņus pavasarī vai vienkārši pavadot laiku ar savu zirgu no zemes.


Lai veiksmīga satikšanās ar savu zirgu!

1,067 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page