top of page
Search

Vai jāšana ir veselīga zirgam?

Updated: Jan 14, 2020

Vai zināji, ka, pareizi jājot, zirga mūžs var pagarināties pat par 10 gadiem?


Mūsdienās zirgi arvien mazāk tiek izmantoti kā lauksaimniecības dzīvnieki, bet vairāk kā sporta un aktīvās atpūtas partneri. Zirga loma gadsimtu gaitā ir būtiski mainījusies, bet ir skaidrs, ka tā ir nozīmīga vēljoprojām.


Mūsdienās zirgs ir partneris, draugs, terapeits. Tad kādēļ gan mums nepalīdzēt zirgiem un ieguldīt savā izglītībā un apmācībā par veselīgu jāšanu zirgam?

Mīlot dzīvniekus diemžēl dažreiz cilvēki pieļauj kļūdas un savas pāraprūpes dēļ tiem pat nodara vairāk kaitējuma kā labuma. Piemēram, pārbarojot dzīvniekus, cilvēkam liekas, ka viņš lutina savu mīluli, taču dzīvnieks cieš no sirds problēmām, aizdusas, svīšanas un citām kaitēm. Tas pats ir ar jāšanu - cilvēks gūst prieku jājot, sportojot un piedaloties sacensībās, pēc tam paslavējot savu partneri, taču, jāpārliecinās, vai viņš jāj zirga mugurai draudzīgi. Tas ir atkarīgs no vairākiem faktoriem.


Atbilstošs inventārs


Zirgam deroši segli ir kā cilvēkam atbilstoša izmēra apavi. Ja tie ir par ciešu, kāju noberzīs, ja pa brīvu - kritīs nost (zirgam segli sitīsies pret muguru) vai slīdēs. Zirgam seglus vislabāk iegādāties kopā ar seglu meistaru vai pēc konsultācijas ar meistaru, kurš detalizēti aprakstīs, kādus seglus konkrētajam zirgam nepieciešams iegādāties. Tāpat ir būtisks pats seglošanas process - segli ir jāuzliek tā, lai netraucētu brīvai zirga lāpstiņas kustībai un negulētu uz zirga jostas vietas. Tie nedrīkst šūpoties un spiedienam jābūt vienmērīgam visā seglu garumā, kur tie pieskaras mugurai. Segliem jābūt ērtiem gan jātniekam, gan zirgam.


Zirga vecums


Dažreiz var novērot, ka pārlieku lielā slodzē tiek jāti pavisam jauni, 3 gadus veci, jaunzirgi un sacensībās piedalās jau 4 gados. Zirga skelets nobriest līdz 7 gadiem. 3 gados var un vajag uzsākt zirga iepazīstināšanu ar inventāru (ja tas nav sākts jau iepriekš) un jātnieka svaru. Taču par jāšanu regulāri un sportam nevajadzētu steigties. Tas ir atkarīgs arī no zirgu šķirnes, ir ātraudzīgākas un lēnaudzīgākas šķirnes. Latvijas šķirne pieder pie otrā tipa.


Jāšana


Kā ar pašu jāšanu? Kā var pārliecināties, vai jātnieks jāj pareizi? Šeit ir nepieciešams treneris un izpratne par to, cik attīstīts un apmācīts ir zirgs. Zirga līdzsvars mainās atkarībā no viņa vecuma un apmācības līmeņa. Būtisks ir zirga muguras sagatavotības līmenis, lai nestu jātnieku. Pirms jāšanas, cilvēkam, strādājot no zemes ir zirgam jāuzaudzē muguras muskuļi, lai tas varētu pilnvērtīgi mācīties un darboties kopā ar jātnieku. Jātnieks nedrīkst sisties zirgam pret muguru un pārlieku turēt savu līdzsvaru virs zirga skausta vai tieši otrādi - pārāk atliekties uz aizmuguri. Jātniekam ir jāsēž līdzsvarā, harmonijā un jābūt vieglā tonusā.


Mūsu zirgi ir mūsu mīluļi, un katrs viesis, kurš mūsu stallī izvēlas doties izjādē, tiek apmācīts jāšanas pamatos, kas:

1. ir droši un saprotami zirgam

2. var tikt pielietoti jebkurā citā stallī

3. noderēs, ja kādreiz būs vēlme iegādāties pašam savu zirgu

4. nav "vizināšanās"

5. ir saudzīgi zirga mugurai un jātniekam


Ir daudz dažādas grāmatas, kas skaidro pareizu jātnieka uzsēdi, bet, ir arī pieejams unikāls video materiāls, 48h gara filma, kurā padziļināti izskaidrots kā jāt, ieklausoties zirgā. Vairāk kā 70 speciālisti piedalījušies filmas tapšanā. Filma pieejama šeit: https://www.listentothehorse.com/

84 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page