top of page
Search

Pie zirgiem! Ar ko cienāt zirgus un kā sagatavoties izjādei?

Updated: Dec 2, 2020

Vēloties atbraukt ciemos pie zirgiem un dodoties izjādē ir labi sagatavoties:


1. Zirgiem cienastā var vest burkānus, ābolus, sausu maizi


Zirgi ir kārumnieki, taču, nevajadzētu aizrauties ar cukuru vai končām. Tās, tāpat kā cilvēkiem, nav veselīgas. Labāk uzcienāt zirgus ar tādiem veselīgiem našķiem kā āboli un burkāni. Pirmo reizi atbraucot ciemos, iepazīšanās ar zirgiem vienmēr jānotiek trenera vai cita personāla klātbūtnē. Kārumu jādod uz atvērtas plaukstas.

NB! Atceries, ka zirgu drīkst cienāt tikai pēc īpašnieka vai citas atbildīgās personas atļaujas. Nekad necienā svešus zirgus, savvaļas zirgus vai ponijus, ja neesi saņēmis atļauju. Tas var būt dzīvniekam kaitīgi un dažreiz pat nāvējoši, jo nekad nezini, cik daudz ir uzcienājis cilvēks vai zirgkopējs pirms tam, iespējams, zirgs tajā dienā jau ir saņēmis savu maksimālo dienas devu - pieaugušam zirgam (uz svaru ~600 kg) tie ir maksimums 2-3 kg burkānu vai ābolu .


2. Ķiveres


Ķiveres lietošana ir obligāta! Pirmajās reizēs lielākā daļa staļļu jātniekus nodrošina ar ķieverēm (arī pie mums). Regulāri turpinot jāšanas nodarbības iesakam iegādāties pašiem savu inventāru, ne tikai ķiveri, bet arī aizsargvesti (bērniem līdz 16 gadiem obligāti).


3. Apavi un apģērbs


Uz jāšanas nodarbību jāvelk aktīvai atpūtai un sezonai atbilstošs āra apģērbs: garas elastīgas (bet neslīdošas) bikses, zeķes virs potītēm un apavi bez papēža (minimāls papēdis 1-2 cm ir vēlams). Ieteicami, bet ne obligāti - vienmēr laba doma ir neslīdoši cimdi. Tādus ir iespējams iegādāties specializētajos jāšanas veikalos vai pirmajām reizēm noderēs celtniecības veikalos iegādāti parasti neslīdošie cimdi. Noskaties mūsu padomu video par jātnieka apģērbu: https://www.youtube.com/watch?v=wXr3TYc6wjs&t=1s


4. Lielisks garastāvoklis


Zirgs ir cilvēka spārni (autors nezināms) - zirgi spēj mūs pacelt gan fiziski, gan garīgi un pēc nodarbības ir jūtams patīkams nogurums

Zirgi veselīgi ietekmē mūsu fizisko un psiholoģisko stāvokli. Nostiprina pašapziņu un iemāca pacietību. Pie zirgiem jāuzvedas mierīgi, nosvērti un bez rupjības. Ja nekad neesi bijis zirgā, ieteicams pārliecināties, ka treneris par to ir informēts un piedāvās attiecīgi nosvērtāku zirgu. Ja vēlies iemācīties jāt, tad jāapbruņojas ar pacietību un jāvelta laiks treniņiem vismaz 1-3 x nedēļā. Labs padomu raksts ir atrodams arī šeit.


Vēlies braukt ciemos? Zvani +371 28611961, strādājam tikai pēc iepriekšēja pieraksta.


Paldies, ka izlasīji šo rakstu, tiekamies zirgā!

186 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page