top of page
Search

Jātnieka "čeklists"

Jeb saraksts, ko jebkuram jātniekam būtu jāpārbauda, kad sēžamies zirgā, saskaņā ar pasaulslaveno klasiskās jāšanas eksperti Silviju Lohsu (Sylvia Loch).

1. Balanss

Visbūtiskākais ir turēt sevī seglos līdzsvarā. Esot seglos sajūtai būtu jābūt vairāk tādai, ka jātnieks stāv nevis sēž.

Jāiedomājas, ka jātnieks stāv uz zemes ar nedaudz plati kājām un viegli ieliektas ceļos.

2. 3 punktu uzsēde

Svars ir jāizlīdzina vienmērīgi 3 smaguma punktos: uz sēžas kaula abiem punktiem un kaunuma kaula, jāiedomājas uzzīmētu trīsstūri.

3 punktu uzsēde ir pareiza līdzsvara pamats

3. Iegurnis

Iegurnim jābūt taisnam un augšupvērstam, tas nedrīkst sagāzties uz priekšu, vai būt ierauts uz aizmuguri. Jātnieki ar vāju muskulaturu bieži sagāž to uz priekšu, savukārt pārāk centīgie pārlieku sasprindzina sēžas muskuļus un ierauj sēžas muskuļus zem sevis, radot mākslīgu līdzsvaru.


4. Kājas

Saspringums ir vislielākā barjera pareizas uzsēdes veidošanai, it īpaši kājās. Izmanto gravitāti savu kāju atslābināšanai, ļauj lai tās bez kāpšļiem nokarājas taisni, garas kā slapji dvieļi. Pareizi kājas īkšķim būtu jābūt pret vēderjostu un papēdim vienā līnijā zem sēžas kauliem.

Izmanto jāšanu bez kāpšļiem, lai uzlabotu uzsēdi, vēlams kordā, lai kompetenti jātnieki/treneris no malas var koriģēt, vai kāju pozīcija ir korekta un jātniekam nebūtu jākoncentrējas uz zirga vadīšanu.

5. Torss

Izvairies no vēdera ievilkšanas. Tieši pretēji, aktivizē savus korsetes muskuļus (dziļā vēdera muskulatūra, iegurnis, muguras centrālā, apakšējā daļa) un iedomājies, ka stum tos pretī zirga ausīm. Iztēlojies, ka tie ir kā buferis, kas amortizē kustības. Atver krūtis, noapaļojot plecus atpakaļ un atslābinot, kā arī turot atvērtu atslēgas kaulu.


6. Mugura

Muguras pozīcija ir svarīga. Cilvēkiem dabiski ir vieglas S formas izliekums, līdz ar to muguras apakšdaļa ir viegli ieliekta uz priekšu. Jātnieki pārcenšas, veidojot pārspīlēti taisnas muguras, vai tieši pretēji, atslābinoties un izliecoties pārāk daudz izgāž vēderu, kas neļauj amortizēt zirga kustības.


Seglos jāsēž taisni, stiepjoties pakausī garākam un liekot svaru iekšā kājās.

7. Rokas

Arī šeit nevajag pārcensties. Rokām ir jābūt mīkstām, elastīgām. Atslābinātām un viegli ieliektām elkoņos, pie sāniem. Īkšķis uz pavadām, veidojot vieglu jumtiņu.


Mēs esam sagatavojuši saraksta konspektu, jūties brīvi un saglabā to savā telefonā, datorā vai izdrukā un pieliec pie staļļa sienas! Spied uz bildes vai šeit


457 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page